Daha İyisi Mümkün Kastamonu
DÖRKENİ’DEN LONDRA'YA

DÖRKENİ’DEN LONDRA'YA

Fatih Köse

13 Ekim 2020

0

;

Gelin size Kastamonu'dan Birleşmiş Milletlere uzanan bir hikâye anlatayım.
Merve Çirişoğlu 1990 yılında Kastamonu'da dünyaya gelmiş.
Candaroğulları İlköğretim okulunda bir yıl kadar okuduktan sonra babası Yahya Bey'in İstanbul Büyükşehir Belediyesindeki görevleri sebebi ile İstanbul'a taşınmışlar ve eğitimine İstanbul'da devam etmiş.
 Merve, resim çizmeye, karikatür ve animasyonlar yapmaya daha çok küçükken merak sarmış. 8 yaşında “Ben bir gün kendi animasyonumu yapacağım” demiş.
 10 yaşında ilk çizgi karakterlerini oluşturarak “Aliş ile Bidik”i kurgulamış.
 Çevresindeki “Türkiye'de bu işlerde ekmek yok, hele bir mesleğini eline al sonra ne istersen yaparsın” anlayışı Merve'ye de hâkim olduğundan animasyona bir hobi olarak devam etmeyi kabullenmiş.
 2008 yılında Boğaziçi Üniversitesi Matematik Öğretmenliğini kazanmış.
 Savaşlar ve göçler sebebi ile kırılıp terk-i diyâr edenlerin dünyaya emanet bıraktığı yetim çocuklar için bir şeyler yapmaya karar vermişler arkadaşları ile. Ne yapabiliriz?! “Elimizden ne gelirse onu yapmalıyız” demişler.
 Ellerinden karikatür çizmek, kolaj yapmak geldiği için kitap ayracı, anahtarlık yapıp satmaya, geliri ile yetimlerin ihtiyaçlarına bir nebze olsun katkıda bulunmaya karar vermişler.
 "Abilerim ablalarım, en iyi ayraç budur. Dünyanın bütün meşhurları bununla kitap okur. İngiltere Kralı, Başkan Kenedi, taçsız kral Pele, Beckenbauer, kaleci Mayer, Nadya Komanaççi, Biricit Bardot, Fenerbahçeli Cemil..” diyerek yarı şaka yarı ciddi başladıkları çalışmalar kısa sürede meyvesini vermiş.
 3-5 liralar ile neler mi yapmışlar?!
 İyilikhâne Çocuk Derneğini kurmuşlar. (https://iyilikhane.org.tr)
·         10 ayda 130 bin lira toplayıp Malavi'de 46 yetim çocuğa hizmet veren bir yetimhane yapmışlar.
 ·         2013 yılında Patani'de 100'ü yetim 360 çocuğa Arapça, Türkçe, İngilizce, Tayca ve Malayca dillerinde ve uluslararası standartlarda hizmet veren bir okul açmışlar.
·         2018 Nisanında Bangladeş e 170 kişilik Yetimhane açmışlar.
 Animasyon yönetmeni, Senarist, Animatör olma hayalini eşinin de desteği ile gerçekleştirmek üzere 2015 yılında University of ArtsLondon Animasyon bölümünde yüksek lisans yapmaya başlamış.
 Suriye'de savaş mağduru bir çocuğu anlatan “The Box” isimli bir animasyon hazırlamış. The Box, bir buçuk yılda tam 220 festivalin özel seçkisinde yer almış, 41 festivalde “En İyi Animasyon”, “En İyi Öğrenci Filmi”, “Özel Ödül” ödüllerini almış. Ha! Bu arada yüksek lisansını birincilikle tamamlamış. 
Birleşmiş Milletlerden davet almış. New York'ta Birleşmiş Milletler Yüksek Seviye Politikaları Forumu'nda düzenlenen bir panelde “Sanat global bir dile sahip olmalı, insanların arka planından, ırkından, renginden bağımsız olarak onların kalbine dokunabilmeli ve onları iyiye, doğruya, güzelliğe doğru harekete geçirecek bir misyona sahip olmalı.” Demiş.

Merve Çirişoğlu Çodur'un çalışmalarını görmek için   https://www.animatick.com/

* * *
10 Aralık Kadın Gününde Kastamonu’dan çıkıp Birleşmiş Milletlere kadar uzanan Merve Çirişoğlu Çodur'un bu başarı hikâyesini Kastamonu'daki gençlerle buluşturmak nasıl olur?

FATİH KÖSE

 



Diğer yazılar için tıklayınız...

ETİKETLER: merve çirişoğlu kastamonu the box https://www.animatick.com/

YORUM YAP

E-mail adresiniz yayınlanmayacaktır.

DİĞER İÇERİKLER

X