YENİ ŞEHİRLERE YERLEŞTİRME PROJESİ – TURGUT CANSEVER
Bunu konuşalım
04 Kasım 2020
0
TURGUT CANSEVER merhuma 2007 yılında TBMM tarafından “Üstün Hizmet Ödülü”, Cumhurbaşkanlığınca 2008 yılında mimari alanında “Kültür ve Sanat Büyük Ödülü” verilmişti. Şehir ve mimarı konusunda yayınlanmış birçok eseri bulunan Cansever “Ağa Han” mimarlık ödülüne üç kez layık görülmüştü. Dünyada Ağa Han mimarlık ödülünü Cansever'den başka üç kez kazanan mimarın henüz olmadığını da şuraya not edelim.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Turgut_Cansever
Rahmetli Cansever Beyazıt Meydanı için bir tasarım hazırlamıştı. Ödüllü tasarım yarışmasında birinci gelen bu çalışması maalesef uzun yıllar yerel yöneticiler tarafından dikkate alınmadı ve hayata geçmedi.
Şimdilerde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bu projeyi hayata geçireceği söyleniyor. İnşallah başarır biz de takdir ve teşekkür ederiz.
Medeniyetimizden, tarihimizden, şerefli mâzimizden, Türk ve Müslüman âlimlerden sıkça bahsedipte Turgut Cansever gibi bir münevverden sağlığında istifade edememek Türkiye’nin en büyük insan israflarından biri olsa gerek. Çok acı. Ne kadar üzülsek az.
Peygamberimiz “Âlimin ölümü âlemin ölümüdür!” buyurmuş. Allah kendisine rahmet eylesin. İlmi ile somut çözüm önerileri ortaya koydu. İnşallah geride kalanlar çalışmalarının kıymetini anlar, hayata geçirmek için irade gösterir.
ANADOLUYA DÖNÜŞ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Ne olacak bu metropollerin, şehirlerimizin hali?
Ne olacak kaldırımsız, ötekine saygısız, depreme dayanıksız betonarme yığınlarının arasında sıkışan ve nefes almaya çalışan milyonların hâli? Ne olacak Anadolu’yu bir vantuz gibi çeken insanını, ekonomisini her şeyini küçücük İstanbul’a sıkıştıran ve pandemiye, depreme, savaşa karşı savunmasız hale getiren bu aklın hâli ?
Her fırsatta “ Metropollerden Anadolu’ya kesin
dönüş kaçınılmaz” diyorum. Bunu söylerken merhum Canseverden de ilham alıyorum.
Turgut Cansever, 12 Mayıs 2003 tarihinde “İstanbul Deprem Çalışma Grubu” ve “Ev ve Şehir Vakfı” adına kendi imzasıyla iki sayfalık bir ön yazı ile Başbakan Tayyip Erdoğan’a “Afet yasası hükümleri çerçevesinde depremden zarar görecek nüfusun yeni şehirlere yerleştirilmesi amacı ile uygulamaya konulacak Pilot Şehir ve Örnek Yerleşme Modeli için Arazi Tahsis Talebi” konulu iki kitap halinde ayrıntılı bir rapor sundu.
Bu rapor 1999 Marmara ve Düzce depremlerinden sonra Turgut Cansever başkanlığında çalışma grupları halinde 58 kişilik bilim adamı ve uzmandan oluşan heyetçe hazırlandı.
Üzücü olan ise “KENTSEL DÖNÜŞÜM” uygulamalarında yol haritası olması gereken Cansever’in “Yeni Şehirlere Yerleştirme Projesi Ön Raporu” ve “Pilot Şehir Uygulama Raporu” raporu da Beyazıt Meydanı tasarımı gibi dikkate alınmadı.
Elime bu raporlar geçti ve iştahla okumaya başladım. Metropollerdeki nüfusun Anadolu’ya göçü için Ahşabın Başkenti Kastamonu öncü olabilir. Olacaktır. Bu konu hem Kastamonuyu hem metropolleri hem de Anadolu'yu yeniden yaşanabilir, müreffeh kılmanın yegane yoludur.
Ahşabın başkenti Kastamonu'da yaşayan mimarlarımızın bu projeleri incelemesi dileği ile ...
Fatih KÖSE
https://yadi.sk/d/NrSbkB1os7MfV
Diğer yazılar için tıklayınız...
ETİKETLER: turgut cansever beyazıt meydanı kastamonu mimari fatih köse
YORUM YAP
E-mail adresiniz yayınlanmayacaktır.