NASRULLAH CAMİİ RESTORASYONU
Kastamonu
18 Ekim 2020
0
“ Kastamonu bizim baba ocağımız… Mekke-i Mükerreme’de iken…bir sohbet esnasında, Türk ve Kastamonulu olduğumuzu öğrenen bir zât, Âşir Efendi’den sitayişle bahsederek, kendisi hakkında bilgimiz olup olmadığını sordu. Bahsettiği; Nasrullah Kadı Camii’ni tamir ettirip yeniden ihya olmasını sağlayan meşhur Şeyhülislâm Âşir Efendi’ydi. Bu hadise bizim “Nasrullah Kadı Camii ile ilgili ne yapabiliriz ?” sorusunu sormamızı sağlayan bir işaret, bir kıvılcım oldu.”
Hemşehrimiz Hasan Gürsoy Nasrullah Camii’nin restorasyon fikrinin doğuşunu 2018 Yılında Türkçe ve İngilizce olarak basılan 431 Sayfalık Kastamonu Nasrullah Kadı Camii ve Külliyesi adlı kitabın sunuş kısmında böyle izah etmiş.
GÜRSOY GRUP RESTORASYON
Gürsoy Grup Restorasyon, Hidiva Sarayı, Ertuğrul Tekke Camii, Ataşehir Mimar Sinan Camii, Okçular Tekkesi, Fehime ve Hatice Sultan Yalıları, Topkapı Sarayı Dış Karakol Binası, Feshane, Piyale Paşa Camii, Ortaköy Büyük Mecidiye Camii, Süleymaniye Camii, Türbeleri ve Mimar Sinan Türbesi, Galata Mevlevihane’si, Mekteb-i Tıbbiye Şahane, Artvin Barhal Kilise Camii, Galatasaray Üniversitesi, Yenikapı Mevlevihane’si, Hüber Köşkü, Mekke-i Mükerreme Osmanlı Revakları ve daha birçok restorasyon, onarma ve koruma projelerini başarı ile tamamlamış. Bilim adamlarının mihmandarlığında 20 yılı aşkın bir süredir hizmet veriyor.
PROF.DR. MİM M.BAHA TANMAN
Nasrullah Camii restorasyonuna ilmi ve tecrübesi ile mihmandarlık yapan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü, Türk ve İslam Sanatı ABD Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Mim M. Baha Tanman görüşüne başvurulan, alanında seminerler veren bir isim. “ Klasik Osmanlı Mimarisi ve Mimar Sinan(Kasım 2019),Bektaşi Tekkelerin Mimarisi (Mart 2020),Sinan öncesi Klasik Dönem Osmanlı Mimarisi” verdiği seminerlerden bazıları.
SOSYAL MEDYA BADANACISI!
Yukarıda Gürsoy Grup Restorasyon ve mihmandarı Sayın TANMAN’ın bilgi, tecrübe ve uzmanlıklarından bahsettik. Geçen hafta Tweeter âleminde kimliği belli olmayan rumuz kullanan bir hesaptan “ Kastamonu Nasrullah Camii restorasyonu öncesi ve sonrası” diye iki fotoğrafla beraber “…sanırım badana yapılıp süslemeler yok edilmiş” yorumu paylaşılınca kıyamet koptu. Her ne kadar bu kimliği belirsiz hesap paylaşımını silerek tabiri yerinde ise kuyuya taş atıp kaçsa da bir “ BADANA KATLİAMI ” lafı aldı başını gidiyor! Meğer milletçe sadece futbol, din ve siyasetten değil restorasyondan da iyi anlıyormuşuz(!)
İKİ FOTOĞRAF
Aslında mesele bu iki fotoğrafla anlaşılacak kadar basit.
Birinci fotoğrafta, Kastamonu'da yaşayanların alıştığı ve bildiği kubbe süslemelerinin eski hali kazınınca altından başka kalemişi süslemelerin çıktığı anlaşılıyor. Bu, bizim alıştığımız eski halinin, caminin ilk hali olmadığını sonraki dönemlerde yapılan ara uygulama olduğuna delil teşkil ediyor.
1. Fotoğraf
İkinci fotoğrafta ise bizim alıştığımız eski hali olan formun mihrab ve minberin üzerinde korunarak bırakıldığını anlıyoruz. Yani süslemelerin üzerine badana yapılmak şöyle dursun sıvalar sökülerek, boyalar kazınarak altında var olan asıl asıl haline ulaşılmış. Ara dönemde yapılan bizim aşina olduğumuz uygulamalar da yer yer korunarak bütün uygulamalara birlikte hayat verilmiş.
Sorun şurada.
İnsanlarımız kendi ahir ömründe gördüğü cami süslemelerini 1506 yılında yapılan ilk hali zannediyor. Restorasyon ilmi, mantığı da bilinmediği için sosyal medyada dolaşan fotoğraflar ile fikir sahibi oluyoruz.
Derdimiz restorasyonu yapanları savunmak değil. Derdimiz Nasrullah Camii’ni savunmak. Yapılan işte bir eksik, hata varsa konunun uzmanları bilgi ve belgeleri ortaya koyarak itirazda bulunmalı.
Fatih KÖSE
Diğer yazılar için tıklayınız...
ETİKETLER: NASRULLAH CAMİİ RESTORASYON KASTAMONU FATİH KÖSE
YORUM YAP
E-mail adresiniz yayınlanmayacaktır.