Daha İyisi Mümkün Kastamonu
KASTAMONU KESİN DÖNÜŞE HAZIR OLMALI

KASTAMONU KESİN DÖNÜŞE HAZIR OLMALI

Bunu konuşalım

18 Ekim 2020

0

;

Metropollerdeki nüfus yoğunluğu ülke güvenliğini, ekonomisini, sağlığını tehdit eder hale gelmiştir. Türkiye ekonomisinin ve sanayisinin kalbini deprem bölgesi İstanbul ve çeperine sıkıştırmak ve nüfus artırıcı projelerle bütçenin önemli bir kısmını Anadolu aleyhine İstanbul’a harcamak ve kısır döngü ile fasit daire içinde dolaşmak sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır.


Bu ve benzeri sebeplerle Korona virüs sonrası metropollerden Anadolu’ya kesin dönüşler artacaktır. Kastamonu bu tersine göçe hazırlık yapmalıdır. Devletimiz yakın bir gelecekte Metropollerdeki nüfusun önemli bir kısmını Anadolu’ya dönmeye  mecbur tutacak ve bu dönüşleri finanse etmek ve planlamak zorunda kalacaktır.


Bizimle neredeyse aynı nüfustaki Almanya, Türkiye’den daha küçük bir coğrafyaya sahip olmasına rağmen II. Dünya Savaşından elde ettiği tecrübe ile şehirlerinin nüfusunu en fazla 2-3 milyon olarak planlamış, buna uygun olarak bütün üretimini ve nüfusunu ülke geneline yaymış, ulaşım ağını önemli ölçüde demiryolları ile örmüştür. Bütün enerjisini birkaç şehire toplamayı savaş afet gibi sebeplerden dolayı riskli görmüş ve riski ülke geneline dağıtmıştır.

Bizim de deprem, savaş, salgın gibi risklere açık olan İstanbul’daki sanayi, ekonomi ve nüfusun önemli bir kısmını herhangi bir tehlike durumunda ülkeyi felce uğramamak, kayıpları en aza indirmek ve Anadolu’yu da üretime dâhil ederek üretimi ve nüfusu ülke geneline yaymak için mutlaka Anadolu’ya taşımamız gerekmektedir.


Öte yandan son yirmi yılda Türkiye’de kara ve demiryolları altyapısı ile sivil havacılıktaki gelişmeler metropollere erişimi hayli kolaylaştırmıştır. İnternet altyapısının genişlemesi, özel kuryelerin çoğalması, özel sektör eliyle yürütülen sağlık ve eğitim hizmetlerinin insanlara daha fazla alternatif sunabilir hale gelmesi ile Anadolu taşrasında geçmişte şikâyet konusu olan mahrumiyet hissi bugün artık büyük ölçüde ortadan kalkmıştır.

İstanbul’daki Kastamonuluların önemli bir kısmının fabrikaları, işleri ve nüfusları ile Kastamonu’ya kesin dönüşlerini çalışmalı, tersine göçe doğru bir şekilde hazırlanmalıyız.

Kastamonu’ya kesin dönüş öncesinde beton ve demir yığınından konutlar, siteler içeren tabiatı tahrip eden bir kentleşme yerine geri dönüşümle tekrar doğaya katılabilen, kendi enerjisini kendi üreten, tabiatla barışık ve geleneği yeniden yaşatan müstakil Türk Evlerinden, mescidi, çarşı ve pazarı ile hayat dolu mahalleler kurmayı planlayarak metropollerin düştüğü kentleşme hatasından Kastamonu’yu şimdiden korumaya başlamalıyız.

35-50 metre yüksekliğinde imar verilmesini şimdiden durdurmalıyız.

Kentsel dönüşüm ile eski evini yenileme hakkını ilave konut devşirme fırsatı olarak görüp, bankalara borçlanarak küçük dairelere yüksek paralar ödeme devrinin sonuna geldik. Vatandaşın alım gücünün düşmeye devam ederken konut maliyetlerinin artması ve ekonomideki durgunluk sebebi ile yeni yapı ruhsat taleplerindeki düşüş durdurulacak gibi değil. Kaldı ki bütün şartlar iyileşse bile aynı hatalara devam etmek doğru değil.

Ahşabın Başkenti Kastamonu’nun önünde bütün Türkiye'ye örneklik yapabileceği bir potansiyeli ve fırsatı var. Kastamonu’da geleneksel ve modern uygulamaları birleştiren ahşap, taş, kerpiçten çardaklı, avlulu, bahçeli müstakil Türk Evlerinden mahalleler kurulmalıdır.

Bu evlerde gri sular bahçeyi beslemeli, güneş ve mümkünse rüzgâr enerjisinden istifade edilebilmeli, çatıdaki cam huzmelerden gelen gün ışığı aynalarla yansıtılarak odalara süzülebilmeli, su tesisatı kuzey ülkelerindeki gibi toprağın altında dolaştırılarak ısıtılmalı, avlusunda meyve ağacı, ocağı ve mümkünse su kuyusu olmalı, bahçede zehirsiz, ata tohumları ile yetişen fidelerden elde edilen sebzeler yetiştirilebilmelidir.

Ahşabın Başkenti Kastamonu’da üniversite ve Taşmektep mihmandarlığında ev ustaları, kalfalar yetiştirmeli, isteyen evini bu ustalardan sipariş edebilmeli, demire, betona verdiğimiz paralar Kastamonu’da kalmalıdır. Küçük metrekareli daireleri üst üste yığan ve insanları sitelere hapsederek insanı komşuluktan, aile büyüklerini torunlarından koparan sistemden müstakil evlerden oluşan mahallelere doğru evrilmeliyiz.

Devletten Kastamonu’nun pilot il olmasını isteyerek bu şekilde ev yaptırmak isteyenlere bedelsiz hazine arazisi temini sağlanmalı, Kastamonu’nun çeperlerine EKOKÖY’ler kurulmalı, kentlerden doğal hayata kaçmak isteyen eğitimli ve orta-üst gelir grubu vatandaşların Kastamonu’yu yurt edinmesi sağlanmalıdır.

Bu mahalleleri planlamalı, kurmalı ki İstanbul'un sanayi ve nüfusu Anadolu'ya gönderilmeye karar verildiğinde İstanbul'un düştüğü kentleşme hatasına Kastamonu düşmemelidir.

Ahşabın Başkenti Kastamonu’dan geleneksel Türk Evleri küllerinden doğmalıdır.



Diğer yazılar için tıklayınız...

ETİKETLER: istanbul nüfusu kesin dönüş ahşabın başkenti kastamonu türk evleri

YORUM YAP

E-mail adresiniz yayınlanmayacaktır.

DİĞER İÇERİKLER

X